Een gevonden slechtvalkkuiken

Afscheid slechtvalken Hemwegterrein

Sinds 2003 nestelen er slechtvalken op de Hemweg-centrales in Amsterdam. Zo’n dertig kuikentjes kropen hier op grote hoogte uit hun ei. Tot 2012 hing de nestkast aan de schoorsteen van de afgebroken Hemweg 07 centrale. Daarna bood de schoorsteen van de nu gesloten kolencentrale Hemweg 08 een broedplaats. Deze eenheid 08 wordt binnenkort gesloopt. Daarom is vandaag de nestkast samen met de Werkgroep Roofvogels en Uilen van Vogelbescherming Zaanstreek weggehaald.

Verschillende jaren was het voor liefhebbers mogelijk om alle perikelen binnen en buiten de nestkasten via een livestream te volgen. Een aantal van de slechtvalkkuikens kregen daarbij namen van de betrokken, en vaak jonge kijkers. Online kregen bijvoorbeeld de tweeling Volt & Spark in 2013 veel aandacht.

Strijd om de nestkast

Er was ook een jaar dat er geen slechtvalken uit een ei kropen. In 2012 werd de nestkast verplaatst van de Hemweg 07 naar de Hemweg 08. Door deze verplaatsing waren verschillende slechtvalkpaartje geïnteresseerd in het nieuwe onderkomen bij de Hemweg 08. De volgers van de livestream werden daardoor getrakteerd op een strijd tussen de verschillende slechtvalkpaartjes. Door de territoriale gevechten was dit echter het enige jaar dat het niet tot een broedsel op de Hemweg-locatie kwam.

Bedreigde vogelsoort

Slechtvalken staan in Nederland op de zogeheten ‘rode lijst’ van bedreigde dier- en vogelsoorten. De Nederlandse populatie werd in 2006 geschat op ongeveer 32 broedparen, 10 jaar later was het geschatte aantal broedparen tussen de 160 en 180. Mede dankzij nestkasten die zijn opgehangen in of aan met name hoge industriële gebouwen, zoals de Hemweg-centrales, groeit de populatie met ongeveer 5 procent per jaar. Op dit moment heeft Vattenfall geen plannen om op het Hemwegterrein een nieuwe nestkast op te hangen. Er is op het terrein na sloop van de Hemweg 08 centrale namelijk geen gebouw met voldoende hoogte meer.

Foto: Vattenfall