Tweede leven voor generator Hemwegcentrale

De generator van de kolencentrale aan Hemweg 8 heeft een nieuwe bestemming gekregen. Het 11,4 meter lange gevaarte van 400 ton begint aan een tweede leven in de Medupi-centrale in Zuid-Afrika. De generator is daarmee het grootste onderdeel van de Hemwegcentrale 8 dat wordt hergebruikt.

Hergebruik was niet vanzelfsprekend. Het gaat immers om een generator voor een elektriciteitscentrale, gestookt op een fossiele brandstof. Toch besloot Vattenfall vorig jaar maart dat de generator kon worden hergebruikt. Reden was de wereldwijde energiecrisis, die overal het belang van opwekcapaciteit aantoonde.

Medupi-centrale

De generator krijgt een nieuwe bestemming in de Medupi-centrale van het nationale elektriciteitsbedrijf Eskom in Zuid-Afrika. Dat is een elektriciteitscentrale van hetzelfde type als Hemweg 8, waar de generator tijdens onderhoudswerkzaamheden kapot is gegaan. In Zuid-Afrika is al een tekort aan opwekcapaciteit, waardoor delen van het stroomnet tijdelijk afgeschakeld moeten worden om energie te sparen. Door het stilvallen van de Medupi-centrale is de energiekrapte nog groter geworden en de productie van een nieuwe generator duurt lang: minimaal een half jaar tot een jaar.

Als een fietsdynamo

Een generator wekt de elektriciteit op in een energiecentrale. Je kunt zo’n generator vergelijken met een fietsdynamo. Als je fietst en de draaiende band zet de dynamo in beweging en wekt elektriciteit op, gaat je licht branden. Op dezelfde manier produceert een generator stroom: door mechanische energie binnenkomend via een draaiende stoomturbine-as om te zetten in elektrische energie. Alleen wordt de draaiende as aangedreven door stoom uit een ketel, die gestookt wordt met kolen.

150.000 draaiuren

In Hemwegcentrale 8 is de generator van 1994 tot 2019 non-stop in bedrijf geweest en heeft daarbij zo’n 180.000 draaiuren gemaakt. Normaal gesproken kan de generator nog zo’n 10 tot 15 jaar mee. Begin januari is het 11,4 meter lange gevaarte van 400 ton uit de machinehal gehaald en via de haven van Antwerpen per schip naar Zuid-Afrika vervoerd. Daar is de generator inmiddels gelost en getransporteerd naar de Medupi-plant van Eskom.

Foto: Jorrit Lousberg/Vattenfall